Butikkenes Søkelys

Butikkenes Søkelys

Hver uke møter vi her en flink skapere fra samfunnet vårt og finner ut litt mer om prosessen deres og hva som driver dem til å gjøre det de gjør

Eli Grevskott Indrebø

Grunder av Ile av Eli

Denne uken skinner butikkens søkelys på Ile av Eli’s Eli Grevskott Indrebø

Hei Ile av Eli! Jeg tror det er på tide med en introduksjon – hvem er du, hvor jobber du og hva gjør du?

Jeg heter Eli, jeg bor i Ski utenfor Oslo og jeg er utdannet interiørdesigner. Jeg jobber som butikksjef i en fargehandel på dagtid og driver Ile av Eli ved siden av. Ile betyr å haste eller forte seg, noe det er mye av i mitt, og mange andres, liv. Jeg har alltid mye på gang og mange jern i ilden og elsker å skape. Jeg har mann, to barn og en katt og showroomet mitt er i første etasje der vi bor i Ski. 

Fortell oss din historie. Kan du si noe om hvilke veier somførte til for å bli en kreativ produktdesigner?

I 2018 var vi i Hellas på høstferie og jeg kom i kontakt med en ung jente i en skinnbutikk. Jeg elsker skinn esker og ble naturligvis trukket mot alle veskene som hang utenfor. Jeg bestilte noe av henne der og vi utvekslet kontaktinformasjon. Senere, etter jakten på en ultimat skinnsekk til laptop og bøker, kontaktet jeg Georgia med skisser. Hun lagde den helt etter tegningene og den ble helt perfekt. Dette var starten, og etter det ble det flere og flere modeller og større og større kvantum. I 2020 lagde jeg meg en nettbutikk selv og Georgia er fortsatt ansvarlig for produksjonen, og all kommunikasjon skjer direkte mellom henne og meg. Julemarkeder og andre markeder har gitt meg muligheten til å vise produktene fram fysisk, men det er på Instagram min største aktivitet skjer. Jeg har også hatt samarbeid med andre kunsthåndverkere og kreative folk, og håper på enda mer av det. 

Her jobber Georgia med en Ileveske i sitt verksted i Hellas
En skattekiste av lærvarer klar for frakt til Norge fra Hellas

Hva er dine personlige egenskaper som førte til at du nå er produktdesigner og har en egen bedrift? 

 Jeg har alltid tegnet, dagdrømt og vært skapende. Jeg tror veldig på tilfeldigheter i kombinasjon med mye arbeid. Jeg liker å jobbe og får mestringsfølelse av små seiere underveis, og jeg er sta. Jeg gjør gjerne mange ting på en gang, noe som kanskje ikke alltid er like lurt, men det er effektivt og det får ting gjort. Da vi mistet pappa brått i 2018, skjedde det mye inni meg, og jeg fikk en veldig trang til å leve og være uredd. Vi vet aldri hva som skjer i morgen, så vi må selv gjøre dagen i dag produktiv og god. Jeg brenner for å jobbe hardt, være stolt og skape sin egen lykke, og være rause mot medmenneskene våre. Da jeg var liten hørte jeg: «Om du bruker all den energien din på noe positivt, vil du få utrettet mye», og det lever jeg etter. 

Hva inspirerer din kreativitet og hva er det som gir deg energi for ditt arbeid?

Natur og folk inspirerer meg. Jeg liker naturmaterialer og tenker på bærekraft og kvalitet når jeg streber etter å lage solide og holdbare produkter. Jeg søker etter det som er funksjonelt i folks liv og anser meg selv for å være ganske gjennomsnittlig, nettopp derfor er det lett å finne hvilke egenskaper folk ønsker av en skinnveske. Jeg leter i meg selv og egne behov. Jeg finner energi i mestringsfølelse og å oppnå mål, i trening og turer, i tid med venner og viktige mennesker. Jeg elsker bøker og blader, å sitte på kafé og se på folk eller lese bok, å se naturen endre seg med sesongene og av å være i fjellet.  Kunstutstillinger, små og spennende butikker eller gode Instagramprofiler, reiser og historie gir meg påfyll. Jeg er nok en dynamo som produserer energi mens jeg er aktiv,  og ser små ting hver dag som gir meg et lite støt i hjertet. Det kan være et hjerteformet blad, en rosa soloppgang eller en duft. Jeg tror jeg kan få inspirasjon nesten overalt. Alt kan være kunst. Humor er veldig viktig for meg, og både sorg, ironi og sinne kan bidra til å skape vakre ting. Jeg liker godt det litt uperfekte. Jeg liker folks arr og historier og jeg liker ekte mennesker og ting med historie. Det e også så spennende med skinn. Det endrer seg med tiden, kan ha små ulikheter og hver bit er unik. Som oss mennesker.

Designprossesen

Når du tenker på prosessen for å skape et produkt, hvordan kommer du til det ferdige produktet? Hvilke stadier av inspirasjon, kreativitet og designutvikling går du gjennom?

Det starter helt enkelt som en idé. Noe jeg har sett, en funksjon jeg har savnet eller noe jeg har sett et sted som jeg vil bygge videre på. Deretter skisser jeg og tenker mye på hvordan veska, i dette tilfellet, blir mest praktisk i bruk. Deretter vil jeg finne fram til et fargeutvalg som både er litt spennende og samtidig tidløst. Jeg liker godt å bruke farget skinn, men vet at naturlig skinn selger best, så jeg må balansere dette best mulig. Syersken dyr deretter en prototype som hun kommer med innspill på og så vurderer jeg den. Om det kreves endringer, gjøres det før flere produseres. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt, som en liten sminkepung vi prøvde. Skinnet ble for tykt for en liten pung og vi kastet ideen bort. 

Hva innebær det at å være kreativ for deg? Hvor får du dine ideer i fra?

Å være kreativ er noe jeg ikke kan kontrollere. Det er et behov som jeg er født med og det er både en velsignelse og samtidig en litt slitsom egenskap. Jeg søker alltid noe nytt, noe som gjør at jeg ikke er god på ro, hvile og ryddighet. Det er alltid noe som er i gang og jeg begynner alltid med noe nytt om jeg har ferdigstilt noe. Oftest starter jeg på nye ting før andre ting er ferdigstilt, så det blir mange ting på en gang. Det kan være litt slitsomt. Men samtidig blir det mye moro ut av det og jeg får mestringsfølelse av alt som blir vellykket. Jeg liker å bla i bøker, blader, se på folk og kunst, jeg har studert kunsthistorie og er veldig interessert i kunst og design. Det ligger også i familien min, foreldrene min var kreative og flinke med hendene sine, besteforeldre og oldeforeldre var flinke til å tegne og skape ting. Jeg og søsknene mine har fått mye kreativitet. Ofte kommer også en idé fra noen som foreslår noe eller at noen sender meg et bilde av noe som de tror passer min strek. 

“Finnes ikke det du leter etter, skap det selv”

— Eli Grevskott Indrebø

Har du et favorittprodukt, og hva er det som gjører dette så spesielt?

Jeg liker veldig godt Ingrid-clutchen som er inspirert av en liten håndholdt clutch etter min mormor Ingrid. Den hadde en perfekt størrelse for mobil, bankkort og småtterier, pluss pass og boardingcard og er en blanding av en romslig lommebok og en liten veske. Den har både en håndlenke og en skulderrem, og kan også brukes uten reim. Man kan også bytte ut reima med en kjetting eller silkebånd og den er en sånn veske som kan henge i gangen med alt det nødvendigste, slenges oppi en større jobbveske og også brukes på reise, på restaurant og på byen. Jeg liker at ting fungerer til mange ulike aktiviteter, det er også en bærekraftig tanke. Ingrid-clutchen kommer i flere farger og fargene endres stadig. De fargene som finnes i dag, kommer kanskje aldri igjen, det er en spennende og levende vare som er evigvarende, i mine øyne. 

Noen store planer for Ile av Eli i 2022?

Jeg er veldig glad for å være en av skaperne i Hilsener. Jeg skal også lansere noen nye fargekombinasjoner på eksisterende vesker og jeg skal utvikle noen nye. Jeg skal arrangere Åpent Showroom hjemme i Ski, noe jeg også gjorde før jul, med godt besøk. Et vårmarked er på planen, med flere ulike aktører. Jeg vil stå på noen markeder rundt i landet, tenker jeg og nettbutikken vil gå sin gang. Jeg håper på noen nye samarbeid, og spesielt håper jeg pandemien tar meg reise til Hellas for å se produksjonen live og møte familien som syr for meg. Jeg gleder meg til å se hva 2022 vil bringe. 
   

Takk for praten og for dine fine produkter!

Her finner du noen av Ile av Elis vakre kreasjoner